/

PRZEPIS NA PIECZYWO PSZENNE

Składniki:

1 kg mąki pszennej

640 g wody o temperaturze pokojowej (około 3 szklanek)

30 g drożdży zwykłych (prasowanych) lub 12g suchych

20 g soli 

 

Warto dodać:

Łyżkę octu (nada pieczywu wspaniały aromat i powstrzyma niepożądaną mikroflorę)

1-3 łyżek oliwy/oleju (uczyni wypiek delikatniejszym, lepszym w smaku)

1-2 łyżeczki cukru (będzie dodatkowym pokarmem dla drożdży, znakomicie wzmocni kolor) 

 

Wyrabiamy ciasto:

Drożdże mieszamy z małą ilością (3 łyżeczki) wody, a do uzyskanej mieszanki dodajemy resztę wody. Jeżeli używamy drożdży suchych, dosypujemy je do mąki, już bez mieszania z wodą.

Wsypujemy do miski pozostałe składniki.

 

Wyrabiamy ciasto: ręcznie lub mikserem, łyżką drewnianą lub innym odpowiednim do tego narzędziem. Dobrze wyrobione ciasto poznajemy po tym, że zaczyna oddzielać się od miski, ma gładką powierzchnię i zachowuje nadany mu kształt – to ostatnie informuje nas, że wewnętrzna struktura ciasta jest już ukształtowana. Czas na wstępne dojrzewanie ciasta – im dłużej tym lepiej: nie mniej niż 15 minut, nie więcej niż 3 godziny. 2 godziny są w sam raz. 

Formujemy dojrzałe ciasto:

 

Wypiekamy: