PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE CIASTO DROŻDŻOWE
Składniki :
- • 210 g ciepłej ale niegorącej wody ( 1 szklanka) lub taka sama ilość mleka
- 50 g drożdży zwykłych (pół kostki) lub 3 saszetki drożdży suchych
- 6 – 7 g soli (1 łyżeczki od herbaty)
- 120g cukru (1/2 szklanki) + 1 cukier waniliowy lub 2/3 szklanki cukru + trochę aromatu lub naturalnej wanilii
- 100g oleju (pół szklanki) lub pół kostki masła
- 4 jajka – przed wybiciem dobrze jest je sparzyć, polewając wrzątkiem przez kilka sekund
- 0,5 kg jasnej mąki pszennej - można też dodać torebkę budyniu waniliowego (+/- 30g)
- W zależności od upodobań : bakalie, rodzynki, suszone owoce, orzechy, żurawina, skórka pomarańczowa itp. – łącznie około 250g
- Kruszonka do posypania ciasta przed wypiekiem – 250 g (opis wykonania poniżej)
Wykonanie ciasta :
- Drożdże rozetrzeć z cukrem w misce. ( drożdże suche - dodajemy do mąki).
- Dodawać pozostałe składniki jeśli używamy masła powinno się je lekko podgrzać na kuchence wraz z mlekiem lub z wodą przewidzianą w przepisie – mąka na końcu.
- Wyrabiamy ciasto: mikserem – początkowo bez mąki, aby zemulgować, po dodaniu mąki - łyżką, rózgą (co jest pod ręką) do uzyskania jednorodnej masy (nie za długo).
- Pod koniec wyrabiania dodajemy bakalie
- Ciasto powinno być luźne, nieco tylko sztywniejsze od ciasta na racuchy
- Po odpoczynku ciasta (5- 30 min) , wylewamy je do formy (maksymalnie do połowy) posmarowanej masłem (smalcem) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dekorujemy (kruszonka, można też nakładać na ciasto owoce – np. śliwki itp.
- Po krótkim rozroście (15 – 30 minut), ciasto pieczemy na początku w słabo nagrzanym piekarniku, co jest warunkiem otrzymania ciasta bez zakalca.
- Parametry wypieku: włączyć piekarnik elektryczny na 10 minut – nast. Temp.: 150 C
- Następnie włożyć formę z plackiem – przez pierwsze 10 minut dobrze jest nawet wyłączyć górną grzałkę, aby ciasto się „wyniosło”. Po wyrośnięciu ciasta w piecu - około 20 minut) podnieść temperaturę na 160 – 180 C w celu odpowiedniego zarumienienia go i wytworzenia skórki – łączny czas wypieku to około 35-45 min
Kruszonka:
Masło z lodówki – 100 g
Cukier - 100 g
Mąka pszenna - 150 g
Można dodać kilka kropel aromatu lub część cukru zastąpić cukrem waniliowym
- Masło mieszamy z cukrem (ręcznie)
- Dodajemy mąkę i dalej mieszamy - otrzymujemy surową kruszonkę
- Dobrze jest wstawić kruszonkę do lodówki na min 10 minut – można też na dłużej.
Gotową kruszonką można posypywać ciasta przed włożeniem do piecyka (ww. ciasto drożdżowe lub inne placki, chałki, bułeczki itp. itp.) Przechowywać w lodówce.