/

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE CIASTO DROŻDŻOWE

Składniki :

Wykonanie ciasta :

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem w misce. ( drożdże suche - dodajemy do mąki).
  2. Dodawać pozostałe składniki jeśli używamy masła powinno się je lekko podgrzać na kuchence wraz z mlekiem lub z wodą przewidzianą w przepisie – mąka na końcu.
  3. Wyrabiamy ciasto: mikserem – początkowo bez mąki, aby zemulgować, po dodaniu mąki - łyżką, rózgą (co jest pod ręką) do uzyskania jednorodnej masy (nie za długo).
  4. Pod koniec wyrabiania dodajemy bakalie
  5. Ciasto powinno być luźne, nieco tylko sztywniejsze od ciasta na racuchy
  6. Po odpoczynku ciasta (5- 30 min) , wylewamy je do formy (maksymalnie do połowy) posmarowanej masłem (smalcem) wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Dekorujemy (kruszonka, można też nakładać na ciasto owoce – np. śliwki itp.
  8. Po krótkim rozroście (15 – 30 minut), ciasto pieczemy na początku w słabo nagrzanym piekarniku, co jest warunkiem otrzymania ciasta bez zakalca.
  9. Parametry wypieku: włączyć piekarnik elektryczny na 10 minut – nast. Temp.: 150 C
  10. Następnie włożyć formę z plackiem – przez pierwsze 10 minut dobrze jest nawet wyłączyć górną grzałkę, aby ciasto się „wyniosło”. Po wyrośnięciu ciasta w piecu - około 20 minut) podnieść temperaturę na 160 – 180 C w celu odpowiedniego zarumienienia go i wytworzenia skórki – łączny czas wypieku to około 35-45 min

Kruszonka:

Masło z lodówki – 100 g
Cukier - 100 g
Mąka pszenna - 150 g
Można dodać kilka kropel aromatu lub część cukru zastąpić cukrem waniliowym

  1. Masło mieszamy z cukrem (ręcznie)
  2. Dodajemy mąkę i dalej mieszamy - otrzymujemy surową kruszonkę
  3. Dobrze jest wstawić kruszonkę do lodówki na min 10 minut – można też na dłużej.
    Gotową kruszonką można posypywać ciasta przed włożeniem do piecyka (ww. ciasto drożdżowe lub inne placki, chałki, bułeczki itp. itp.) Przechowywać w lodówce.