/

PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE

Składniki:

1 kg jasnej mąki pszennej
400g wody w temperaturze pokojowej (niepełne 2 szklanki) lub taka sama ilość
mleka
100g drożdży zwykłych (mała kostka) lub 4 saszetki drożdży suchych
10 – 12g soli (2 łyżeczki od herbaty)
120g cukru (2/3 szklanki)
1 cukier waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego (nie jest wymagane)
100g oleju (2/3 szklanki) lub 3/4 kostki masła, czyli 150g, lub innego
podobnego tłuszczu
2 całe jajka


Wykonanie ciasta:

Drożdże w kostce rozetrzeć z cukrem w misce.
Jeżeli używamy drożdży suchych dodajemy je bezpośrednio do mąki.
Dodać pozostałe składniki (masło przed dodaniem wyjąć 2h wcześniej z lodówki,
aby było miękkie, ewentualnie lekko podgrzać na kuchence)
Wyrabiamy ciasto: ręcznie lub mikserem, łyżką drewnianą lub innym przydatnym
do tego przedmiotem.
Dobrze wyrobione ciasto zaczyna oddzielać się od miski, ma gładką
powierzchnię.
Wstępne dojrzewanie ciasta – 15 - 30 minut. Jeżeli chcemy stosować dłuższe
czasy fermentacji należy zredukować dodatek drożdży o 50%, wtedy można
prowadzić fermentację wstępna nawet do 3h.
Jeżeli chcemy opóźnić wypiek, to ciasto możemy schować do lodówki, na czas
maksymalnie do 24h, zalecamy czas 6 - 8h (na noc).


Obróbka ciasta:

Delikatnie umieścić ciasto na posypanym mąką blacie.
Pozawijać odstające brzegi ciasta.
Lekko przyklepać do uzyskania podobnej grubości.
Ciasto gotowe jest do formowania, może być użyte do wykonania
najróżniejszych drożdżowych wypieków (drobne bułeczki drożdżowe, chałki,
placek drożdżowy, strucla drożdżowa i wiele innych). Poniżej przykłady:

 

Słodkie bułki:

Ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm.
Wycinać bułki (dowolnym wykrojnikiem, np. większy kubek). Ewentualnie
uformować z kawałków ciasta kulki.
Wierzchy bułek lekko moczymy w wodzie a następnie cukrze (do cukru możemy
dodać cynamon).
Poddajemy rozrostowi przez około 30 – 60 min.
Wypiek w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 12 - 16 minut. Im większa
bułka tym dłuższy czas wypieku. Pieczemy do uzyskania koloru złocistej
barwy.


Bułeczki nadziewane:

Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm.
Wycinać bułki (dowolnym wykrojnikiem, np. większy kubek). Ewentualnie
uformować z kawałków ciasta kulki.
Wycięte kawałki dodatkowo lekko rozwałkować.
Nałożyć nadzienie, zwilżyć brzegi wodą, założyć i skleić ze sobą (podobnie
jak pierogi).
Poddajemy rozrostowi przez około 30 – 60 min.
Dla uzyskania połysku, możemy posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem.
Udekorować cukrem lub kruszonką.
Wypiek w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 12 - 16 minut. Im większa
bułka tym dłuższy czas wypieku. Pieczemy do uzyskania koloru złocistej
barwy.