W polskiej tradycji chleb służy do zaspokojenia głodu, jednak ma także znaczenie kulturowe. Jest uważany za symbol dostatku i pomyślności. Natomiast jego brak w świadomości Polaków oznaczał ubóstwo, głód oraz śmierć. Chleb już od najdawniejszych czasów, zajmuje ważne miejsce na naszych stołach. Nieprzypadkowo do dziś ważnych gości witamy chlebem i solą.
Tradycyjny chleb polski, jest to chleb żytni bądź żytnio-pszenny. Proporcje mąk były zmienne, zależały głównie od regionu Polski i ich aktualnych cen. Kiedyś mąka pszenna była dużo droższa od żytniej i uważana była za luksus.
W dzisiejszych czasach trudno mówić o tradycyjnym, polskim chlebie. Od dawna już na polskich stołach obecne są chleby typu włoskiego - ciabatta, focaccia, arabska pita czy też meksykańska tortilla. Każdy z tych produktów jest chlebem. Nie możemy mówić o jedynym, prawdziwym chlebie. Chlebem są także drobne wypieki, na przykład bułka kajzerka, grahamka, a nawet pizza.