• Czy chleb jest dobry?

    Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego. 

  • Czy istnieje podział na zdrowe i niezdrowe pieczywo?

    Taki podział w rzeczywistości nie istnieje. Jeśli pieczywo spełnia wszystkie warunki jakościowe, możemy mówić o takim, które można spożywać. Wszystko jednak zależy od naszych oczekiwań, ponieważ jest wiele rodzajów pieczywa. W codziennej diecie można uwzględnić każdy jego rodzaj, jednak jak najczęściej należy wybierać pieczywo pełnoziarniste (razowe, graham). Jest ono bogatsze w składniki odżywcze: zawiera więcej witamin, szczególnie z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego), składników mineralnych (magnezu, cynku, manganu, żelaza) i błonnika pokarmowego w porównaniu do pieczywa z jasnych mąk. 

  • Czy wykluczanie pieczywa z diety jest dobrą praktyką?

    Wiele osób boi się, że spożycie pieczywa znacznie wpłynie na przyrost masy ciała. Według danych GUS spożycie pieczywa spada, jednak nie oznacza to, że wyeliminowanie z diety pieczywa spowoduje utratę wagi. Pieczywo w racjonalnych ilościach powinno znaleźć się w codziennej diecie, szczególnie podczas śniadań. Uwzględnianie w nich produktów z pełnego ziarna jest zastrzykiem porannej energii i wpływa na polepszenie koncentracji i sprawności umysłowej w pierwszych godzinach dnia. 

  • Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

    Modę zapoczątkowały publikacje, które pomimo wiarygodnych źródeł podają błędne interpretacje. Dieta bezglutenowa jest konieczna u osób z celiakią, uczulonych na gluten oraz nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Dla innych dieta bezglutenowa jest głównie modą, ponieważ osobom zdrowym gluten nie szkodzi. Osoby stosujące dietę bezglutenową muszą pamiętać o jej odpowiednim zbilansowaniu. Mówi się, że dieta bezglutenowa jest eliminacyjną, jednak nie można wykluczać wszystkich przetworów zbożowych. Wyroby z tradycyjnych zbóż należy zastąpić tymi, które nie zawierają glutenu. 

  • Który chleb jest najmniej kaloryczny?

    Pieczywo jasne ma na ogół wyższą wartość energetyczną i charakteryzuje się wyższym indeksem glikemicznym w porównaniu do pieczywa razowego. Produkty z wysokim indeksem glikemicznym sprzyjają nadwadze i otyłości. Natomiast ciemne pieczywo ma więcej błonnika, który obniża jego gęstość energetyczną. Jednak przy przeliczaniu kalorii należy wziąć pod uwagę wiele czynników, m.in. rodzaj i ilość dodatków, które stosujemy przygotowując np. kanapki. 

  • Czy mrożone pieczywo ma niższą zawartość substancji odżywczych?

    Mrożenie jest procesem nieinwazyjnym i pozwala na zachowanie składników odżywczych. Najważniejszy jest skład ciasta, który zasadniczo wpływa na jego wartość. 

  • Jak czytać etykiety?

    Zgodnie z przepisami składniki na etykietach umieszczone są w kolejności od największej do najmniejszej ich zawartości. Patrząc na skład pieczywa można określić, jakie surowce zostały użyte oraz czy dodane są polepszacze. Czytając etykiety możemy np. odróżnić „prawdziwe” pieczywo pełnoziarniste (wyprodukowane z mąk razowych) od pieczywa, do wyrobu którego użyto jasnej mąki oraz dodatku błonnika, zarodków czy otrąb. 

  • Co dzieje się podczas procesu fermentacji?

    W ziarnach zbóż występuje kwas fitynowy, który ma dużą zdolność tworzenia połączeń z np. wapniem, magnezem, cynkiem i żelazem, tworząc sole - tzw. fityniany.

    W efekcie następuje obniżenie przyswajalności tych składników. Podczas fermentacji ciasta uaktywnia się enzym, tzw. fitaza (naturalnie obecny w ziarnach zbóż i mąkach), który rozkłada zawarte w mące fityniany, zwiększając tym samym dostępność składników mineralnych dla organizmu.

    Podczas fermentacji mlekowej powstają też związki, które naturalnie chronią pieczywo na zakwasie przed zepsuciem, przez co dłużej zachowuje ono świeżość i nie pleśnieje.

artykuły

Na świecie jest tak wiele głodujących, że Bóg może dot­rzeć do nich je­dynie w pos­ta­ci chleba.

Mahatma Gandhi

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy osobom trzecim, by je zamieszczały. Pliki cookies pozwalają nam poznać Twoje
preferencje na podstawie zachowań na tej stronie www.
Kontynuując korzystanie z niej, wyrażasz zgodę na powyższe. Szczegóły i możliwości zmiany ustawień: Polityka cookies