Kaczka
Składniki:
- 2 piersi kaczki
- sól, pieprz
Skórę kaczki nacinamy delikatnie nożem (w kratkę). Przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy skórą w dół zaczynając od zimnej i suchej patelni (chcemy wytopić naturalny tłuszcz znajdujący się w skórze). Stopień wysmażenia zależy od naszych upodobań. My zalecamy stopień średnio wysmażony ( mięso po dotknięciu palcem "odbija się" a temperatura w środku wynosi 60 stopni C. Pierś smażymy około 4 minut z każdej strony, odstawiamy na ok. 5 minut na bok w celu odpoczęcia mięsa (w ten sposób uzyskamy stopień średnio wysmażony). Przed podaniem kaczkę kroimy w bardzo cienkie plasterki.
Pate
Składniki:
- 1kg wątróbki drobiowej
- 100g masła
- 1szt białej cebuli
Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju aż się zarumieni i zmięknie. Odsączamy na sitku z nadmiaru tłuszczu. Wątróbkę czyścimy z błon, solimy i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Watróbka powinna być różowa w środku. Czas smażenia to ok. 10-15 sekund z każdej strony. Następnie przekładamy do malaksera, dodajemy cebulę, rozpuszczone masło i miksujemy na gładką masę.
Pieczone orzechy
Skladniki:
Orzechy przekładamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 180°C aż się zrumienią (ok.5-7) minut. Następnie kruszymy je na mniejsze kawałki.
Konfitura porzeczkowa
Składniki:
- 250 g czerwonej porzeczki
- 25g cukru brązowego
Porzeczki myjemy w zimnej wodzie. Obieramy z gałązek, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy do momentu aż całość zgęstnieje do konsystencji konfitury. Na sam koniec dodajemy pół garści świeżych porzeczek i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Pieczone buraki
Składniki:
- 0,5 kg czerwonego buraka
- świeży tymianek
- oliwa
- sól, pieprz
Buraki skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kilka gałązek tymianku i przekładamy na blaszkę. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 150°C przez około 60-90 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości warzywa. Po upieczeniu i wystygnięciu obieramy ze skórki i kroimy wedle uznania. My proponujemy "ćwiartki".
Dressing balsamiczny
Składniki:
- 200ml octu balsamicznego
- 20g cukru brązowego
- 200ml oliwy z oliwek
Do garnka przekładamy ocet i cukier. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż całość zgęstnieje do konsystencji syropu. Studzimy. Przelewamy zawartość do miski i cały czas mieszając dodajemy kropla po kropli oliwę. Przyprawiamy solą do smaku.
Sposób podania
Buraki rozkładamy nierównomiernie w granicach środka talerza. Na buraki kladziemy plastry kaczki. Brioche obsmażamy na maśle z obydwu stron na złotobrązowy kolor. Rozrywamy na mniejsze kawałki i układamy obok reszty składników. Następnie sałatę rzymską porwaną na mniejsze cząstki, łyżkę pate pomiędzy dodatkami oraz dwie łyżki konfitury porzeczkowej. Całość posypujemy orzeszkami i polewamy dressingiem balsamicznym.